tisdag 31 maj 2011

Bilen, minnena och The Corrs

För några veckor sen var min pappa med om en bilolycka, han klarade sig utan större skador som tur är men bilen blev totalkvaddad. Mina finaste minnen från den bilen är de bilresor då vi lyssnade på skivor och hela familjen sjöng för fulla muggar med till varje låt. Några år senare tog jag och systra mi upp den traditionen de gånger hon hämtade mig efter att jag hade varit hos någon kompis där inga bussar gick. Ja, oftast var det nog Alma hon hämtade mig från.
Det var mörkt ute när vi åkte bilvägarna fram och skrålade med till denna låt:



Jag önskar att den känslan som uppstod varje gång även kommer att komma när jag väl tagit mig igenom hela processen och håller plastkortet i min hand. Ser fram emot att sitta bakom ratten med The Corrs i högtalarna, for old times sake.

måndag 30 maj 2011

måndag

Helgen blev än mer intensiv än vad jag ens hade kunnat ana. Har en viktig viktig etapp kvar denna dag och sedan kommer jag att sova så länge jag behöver. Blir inte förvånad om jag sover ända tills på onsdag eller något. Framtidsångesten alltså. Hatar det.

lördag 28 maj 2011

fredag 27 maj 2011

Lägenheten, jag och älgarna

26 maj
27 maj

(Mer foton finns här.)

Helgen kommer att bli galen, helt fullproppad med aktiviteter. Hjälpa till i caféet, skiljas från Högkvarteret (mitt hjärta gråter), gå på dansuppvisning och fira födelsedagsbarn. Läsa kurslitteratur, boka hemresa och så vidare och så vidare. Ses senare va? <3

torsdag 26 maj 2011

Sjöar och tankar kring Debatt

30 april
30 april
30 april

Tänkte att det kan vara mysigt att avnjuta sista timmen av dygnet med några vackra sjöbilder. Någon fin dag i framtiden känner jag att jag vill visa upp de jumpsuits som jag sytt och lite olika fotoserier med olika kreationer. Har en dröm om att även ta ut mina lampor i skogen för fotografering. Vilket är lite mer vågat och tidskrävande. Jumpsuits kan komma snart. Det kan jag nästan lova.

Förutom fotogrejer, så såg jag Debatt ikväll. Ångrar mig nästan varenda gång jag ser programmet då diskussionerna håller så låg nivå och att de alltid måste ta in någon som inte tillför annat än cirkus och ett "känt namn". Dock tycker jag ändå att både diskursen om den nya mannen och skönhetskorrigeringsdiskursen är väldigt intressanta områden som faktiskt förtjänar mer utrymme än vad det nu får, men då med kritiska utgångslägen och med folk som är öppna för en diskussion.
Forskaren Carolina Lunde, som satt i publiken, hade enligt mig oerhört bra inlägg i debatten om injektioner. Denna forskare var även och talade på barnkulturs symposium på Stockholms universitet nu i våras om "Barn av utseendekulturen - om kropp och kroppsmissnöje" vilket var oerhört intressant. Jag ser fram emot att höra mer av denna människa, då Carolina tillför så oerhört eftertänksamma och klockrena slutsatser.

ps.
Hittade just Lundes avhandling, "What people tell you gets to you". Body satisfaction and peer victimization in early adolescence., för nerladdning på den -här- sidan. Den handlar om hur barn utvecklar sin kroppsuppfattning; med "hjälp" av vilka faktorer och hur deras självbild, genom dessa faktorer, utvecklas. Läs den! Det ska jag.
ds.
Idag skulle jag plugga, men så tänkte jag; "ska bara flytta sängen, hyllan och bordet lite". Slutar med att jag måste möblera om hela lägenheten. Det blev superduperfult. Var tvungen att göra om en gång till. Nu är det ok men önskar att jag hade haft en hel hyllvägg. Hur det går med plugget? Jo jag har läst typ fyra sidor än så länge. Darn.

tisdag 24 maj 2011

Brown, jumpsuit och promenad

Igår och idag har jag varit ständigt aktiverad. Igår var jag med vänner hela dagen förutom då jag var på Södra teatern. Jag hade fått en biljett till Wendy Browns samtal som går att läsa mer om exempelvis -här-. Det jag fastnade för var hennes förklaring av själva ordet och begreppet tolerans som något som finns för att skapa exkludering, att det alltid finns någon som ska tolerera och någon som ska bli tolererad, vilket i sig fasthåller synen på att det behöver finnas en dominant grupp i samhället som bestämmer. Väldigt värt.

Idag har jag sytt hela dagen, har sytt världens mysigaste jumpsuit (som måste finslipas kring halsringningen) och så har jag bestigit Hammarbybacken och promenerat i Nackareservatet i två timmar. Avslutade kvällen med att gå förbi Willys för att köpa nötter, choklad och fruktdryck att njuta av medan jag skulle sy klart fickorna framför Kobra. Gjord det också. Har nu värsta fantastiska plagget, en glad mage och en relativt glad kropp (min nacke är dock aldrig glad).

söndag 22 maj 2011

Söndagslista

Nu när helgen drar mot sitt slut (och jag drar mig från att plugga) tänkte jag passa på att kopiera en lista som kära Kajsa lagt upp och svara på dessa frågor även jag.

Matvanor:
Bästa maträtt? Jag tror palt, annars älskar jag rotsaker i ugn med persilja och valnötter, eller sådana rätter som blir helt lyckade trots att de bara är gjorda på rester som finns i kylen.
Bästa efterrätt? Frukt och glass. Rabarberpaj och vaniljsås.
Bästa dryck? Kaffe!
Hatdryck och maträtt? Allt som innehåller djur av alla dess slag.
Bästa alkoholdryck? Öl.
Använder du smör på smörgåsen? Ja. Mycket.
Smågodis eller färdiga påsar? Det enda godiset jag äter är choklad, lakrits och torkad frukt.
Bästa soppan? Linssoppa; billigt, nyttigt, gott och bra.
Favoritglass? Tofuline, oatly, calippo och piggelin

Shoppingvanor:
Hur mycket shoppar du för varje månad? Jag tror inte jag shoppar mycket alls, kanske för tvåhundra kronor? Kanske lite mer?
Har du mer skor än kläder? Försöker ha en variant av varje sko (1 par tygskor, 1 par röra-på-sig-skor, 1 par vinterpromenad, 1 par vinterterräng, 1 par stövlar, 1 par rullskridskor, 1 par skidpjäxor osv.) vilket nog inte överträffar mängden kläder som trängs i min minigarderob.
Favoritplagg? Sparkdräkt, ultimat rörelseutrymme och mjukt som bara den.
Favoritfärg på kläder? Blått, svart och grått.
Favoritfrisyr: Hockeyfrillan.
Bästa mönster: Djur och färgexplosioner
Bästa accessoar: Halsband med fitthänge eller renhorn eller renspår och armband med djurspår och tennbroderier.
Underkläder? Ju skönare desto bättre. Sjukt basic eller spets och galna färger.
Hatplagg? Sånt som skaver på kroppen eller i huvudet.

Arbete, utbildning:
Jobbar eller pluggar du? Jag pluggar, för tillfället genusvetenskap A, men har även läst lärarutbildning.
Vad vill du bli? Lärare, kreatör och inspiratör.
Trivs du med ditt jobb/din utbildning? Annars hade jag inte läst den, gör bara sådant jag tycker om och inser att det finns tyngre episoder som också måste klaras.
Är lönen viktigast? Jag måste kunna bo och äta. Jag har levt på existensminimum i fyra år och klarar mig rätt bra vilket får mig att svara att lönen inte är viktigast. Om än pengar krävs för att överleva tyvärr. Hatar pengar.

Lite allt möjligt:
Har du barn? Jag är ett barn.
Är otrohet okej? Det är viktigt att det inom varje relation definieras vad otrohet är och om det finns en gräns att passera, passeras den är det inte ok.
Älskar du någon? Ja. Jag älskar många.
Betyder familjen mycket för dig? Både den ovalda och den valda betyder oerhört mycket.
Vart åker du helst på semester? Till Tornedalen och Jämtland. Typ. Till olika hem.
Bästa klimatet? Vårvärmen. Både den då den är nollgradigt och sol och den då det är som nu, snudd på sommar. Eller nej, BADVÄDER!
Hemmafest eller krogen? Det beror på vilket hem och vilken krog och med vilka människor och med vilket humör.

lördag 21 maj 2011

Blomstercafé i Saltarö

marias blommor
marias blommor

Igår kväll åkte jag ut till Saltarö. Det är nämligen så att min moster ska öppna sitt alldeles egna blomstercafé idag och jag är här ute för att hjälpa henne komma igång. Bilderna är från i påskas då jag fick besöka lokalen för första gången. Jag tror att det kommer att bli oerhört fint.

Tropiska växter, en massa växtböcker att bläddra i, second hand-hörna, fika och sånt.
Kom ut och besök oss!

Öppet lördag och söndag 12-16. Saltarö gård.

fredag 20 maj 2011

Palt

19 maj
19 maj

Igår var, som ni redan sett en bra dag. Jag gosade med hund, fick en massa fina böcker och för att avsluta kvällen med samma fina stil gick vi hem till mig för att skala, riva, pressa, knåda, rulla, koka palt. Lika fantastiskt som alltid. Älskar palt. Under paltkoman som kom efteråt introducerade jag Elin för Dårfinkar och dönickar. Sjukt bra kväll.

Bokbytardag

19 maj

Igår var det bokbytardag på kulturhuset i Stockholm. Jag kom dit med fem böcker som jag lämnade av mig och var otroligt grym på att hitta nya böcker som jag velat läsa. Boken överst råkar dock vara kurslitteratur som jag redan hade i väskan. De böcker jag kom hem med är:

Susanna Alakoski - Håpas du trifs bra i fengelset
Karl-Erik Bergsten & Milton Rugoff - Stora resenärer genom tiderna
Berlitz - Finsk-svenskt fickordbok
C-E Borgström & Tore Linnell - Följ med till skansen
Anna Jörgensdotter - Bergets döttrar
Marina Lewycka - Två husvagnar
Moa Martinsson - Jag möter en diktare
Sara Stridsberg - Happy Sally

Kan inte vänta tills jag har tid att läsa dem. Och bäst av allt, de var gratis.

Tove, Ida och delfinen

19 maj
19 maj
19 maj

Igår träffade jag min gamla brevvän som jag inte träffat på typ hundra år, träffade även dess hund som är döpt efter Tove Jansson. Passande nog hade jag en delfin i väskan som jag hade hittat i en kartong på söder. Fin dag, fin Ida, fin hund. Dum allergi, jag låtsas som om den inte finns.

(Fler bilder finns här)

torsdag 19 maj 2011

Jessika Gedin om Tove Jansson



Om ni missade det här tänkte jag att ni kanske skulle gilla det, väldig basisnivå men det kan ju vara bra att bli påmind om och om igen. Sen att det är den tecknade seriens muminlåt istället för, till exempel, Mumintrollets visa, det får vi leva med.

tisdag 17 maj 2011

tisdag

Idag är det IDAHO, International Day Against Homophobia and Transphobia och jag hoppas att ni uppmärksammat det mer än vad jag har. Jag har hållit mig hemma, pluggat lite och försökt hålla mig borta från att röra mig utomhus och därigenom spendera pengar.
Och det åskar, jag har lagt minipärlplattor och gjort fler renspår och ska nu pyssla med Gittans byteshandelsgrej. Tror att det här med byteshandel kan vara en riktigt bra sak.

lördag 14 maj 2011

kallbadhuset i stavre


När jag åkte till Jämtland senast och stod i restaurangvagnen för att köpa delicatobollar och kaffe åt mig och syrran för priopoäng jag samlat ihop såg jag ett hus som jag bara var tvungen att ta reda på mer om. Det här är huset står i Stavre och är ett gammalt kallbadhus. Är det inte fantastiskt så säg? Jag vill bo där!!!!

(bildkälla)

Tonight's the night


Idag gäller det!!!

onsdag 11 maj 2011

Sneak peek

07 maj

På uppdrag från RANDOM CUTE ANIMALS inför klubbpremiären på lördag i Uppsala.

fyra personer och en tv-serie

11 maj

Såhär ser mina dagar ut några timmar per dag nu i veckan. Fyra personer, fyra datorer, fyra frågeställningar och en tv-serie. Vi håller på att analysera första avsnittet ur första säsongen i Sugar Rush. Det är då väldigt mycket lättare att skriva en hemtenta på detta sätt (fast fortfarande jättesvårt!) än att sitta hemma i sin ensamhet.
Nästan klar nu och det känns bra och när jag kom hem idag väntade mitt körkortstillstånd på mig i postfacket. Nu har jag fem år på mig.

kvällstankar

Fox at Bombay Hook

Blodprovet gick alldeles för fort, tentan går alldeles för långsamt, syprojektet går som det ska.
Har fått tummen upp och det är ju alltid positivt tänker jag. Längtar till lördag, till djurklubb och umgänge. Lär bli störtskönt. Lär bli coolaste klubben under detta år. Vill ni vinna ett plagg som jag sytt och designat? Kom då till Uppsala och RANDOM CUTE ANIMALS klubb utklädd till det bästa djuret du vet.

(Klicka på bilden för att komma till källan)

tisdag 10 maj 2011

Mina tankar är hos syprojektet hela tiden, som artar sig och blir finare och finare för varje gång jag tar i det. Därför känns det extra jobbigt att denna vecka samtidigt är en tentavecka. Jag måste nu ta tag i mig själv och försöka låtsas som om syandet inte existerar i åtminstone några timmar medan jag jobbar på som in i bomben. Och just ja, ska till läkaren idag också, göra tester, ta blodprov. Ser fram emot det, ska bli spännande!

måndag 9 maj 2011

inspiration

01 maj

Alltså, jag vet att det är lite makabert att lägga upp gravstenar som hör till, för mig, helt okända människor. Nu är det ju dock så, att gravstenen till vänster är den snyggaste jag någonsin sett, det är ett konstverk utan like. Att en person lyckats få ut det där repet, det där ankaret och trädet ur stenen får mig att vilja höja den till skyarna. Tyvärr förblir konstnären i detta fall anonym men konstverket kommer att inspirera mig länge. Hoppas det inspirerar även er.

söndag 8 maj 2011

01 maj

Här vill jag vandra i sommar, under en helg som för att pausa från mina körlektioner som jag planerar att ta. Bryta min intensiva körskola med att vandra i vidder och fjäll, vifta bort myggor och grilla mat. Det är i och för sig bara i planeringsstadiet än, och kommer först hända om två månader. Tills dess ska jag lära mig åka rullskridskor med start idag. Jag är en fegis, och det kommer ta ett tag innan jag vågar slappna av, men jag SKA lära mig att åka och bromsa i alla fall. Men först; kaffe.

lördag 7 maj 2011

vampyrer och vargar

Jag har hela kvällen suttit med syprojektet samtidigt som jag sett hela Twilight-sagan. Hur mycket saga jag tycker att det är låter jag dock vara osagt, jag såg mest på det för vargarna. Fattar liksom inte varför hon måste välja vampyren på slutet, är hon kär i båda så kan hon väl hitta en lösning. Monogamin som självklar institution är så tjugohundranio. Åh va fan, en fluffig päls är väl alltid bättre än is? Nåväl. Arbetet rör sig framåt. Sjukt mycket framåt. Och nu är det dags för sängen. Ni som bor i Stockholm har väl inte missat att det är feministiskt forum imorgon?



Ses där! Sov så gott.

fredag 6 maj 2011

†▲ K L U B B P R E M I Ä R ▲†



Nästa helg startar en ny klubb i Uppsala, en klubb signerad RANDOM CUTE ANIMALS. Och vet ni? Jag är faktiskt med i programmet!

"▲ IDA MARIA ISAKSDOTTER är DIY-pysslets okrönta kunglighet. Bland hens kreationer finns vargluvor, designade lampor och fitthängen. RANDOM CUTE ANIMALS är stolta som fjällskivlingar att få presentera hens hemliga KLÄDESPLAGG, designat speciellt för oss! En av er lyckliga går hem med det ikväll!"

Om det känns bra? You bet. Håller på med projektet för fullt, och det är otroligt roligt och spännande. Lite läskigt också att för första gången faktiskt göra ett uppdrag som så många ska se. Men alltså. Någon gång ska det börja. När plagget är klart kommer jag att fota och lägga upp bilder, men fram tills dess får plagget vila i sin linda i all sin hemlighet.

Mer information finner ni på facebook.

Living on the edge

Förutom Hanriis café och täljstensfabriken finns även Handölsforsarna i Handöl. Över en av dessa går en fallfärdig hängbro. Att gå över den är sjukt instabilt och helt underbart.

01 maj
01 maj
01 maj
01 maj
01 maj

torsdag 5 maj 2011

Hanriis café

01 maj
Ett helt fantastiskt ställe i Jämtland är Hanriis café som ligger i Handöl. I denna byggnad ryms, förutom själva caféet även utställningar om karolinerna och om täljsten och de har en butik som säljer hantverk och souvenirer. Båda utställningarna är jättefina och välplanerade.

01 maj
De som jobbar på Hanriis café är helt otrooligt trevliga. Bland annat så gjorde de veganvåfflor till mig. Dagen innan hade de gjort provsmet och testat och sett om det gick. Så mycket energi åt att endast jag skulle ha, det kallar jag service och engagemang.

01 maj
Handöl är även känt för sin täljsten, som jag nämnt lite tidigare. Här är deras täljstensfabrik.

01 maj
De där stenblocken vill jag ha. Men till en början testar jag att tälja i den sten vi fick som test på Hanriis café. All kärlek till dem. Besök deras hemsida här.